<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=910561802290319&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Jacob Prange - jul. 28, 2019

Fem Ting du (måske) ikke vidste om krill

Krill er små rejelignende krebsdyr og en fantastisk, bæredygtig omega-3 kilde.

Interessant nok er ordet “krill” norsk og betyder lille yngel af fisk, men krill er ikke fisk. Krill er små rejelignende krebsdyr med store sorte øjne og en rødlig, halvgennemsigtig krop.

Krill olie adskiller sig fra fiskeolie da det indeholder omega-3 fedtsyrer i den let optagelige form af fosfolipider og indeholder cholin og astaxanthin. Læs også om fem ting du (måske) ikke vidste om krill forneden.

 

1. Krill findes i 5 verdenshave

Selvom man ikke ser krill særlig ofte uden for Antarktis, så findes den faktisk i de 5 verdenshave. Den svømmer dog kun i store sværme i det sydlige ishav omkring Antarktis.

Der er 85 kendte arter af krill, hvor af euphausia superba krill, som anvendes til krill olie, er den største art. Euphausia superba krill er helt i bunden af fødekæden og findes primært i det uberørte ishavet omkring Antarktis.

 

2. Krill har 2 gange den menneskelige biomasse

Fem Ting du (måske) ikke vidste om krill

Biomassen er defineret som den samlede masse af dyr, planter eller andre levende organismer i et givent område. Den totale vægt af krills biomasse er omkring 500 millioner ton, hvilket er dobbelt så stort som den menneskelige biomasse.

Krill er derfor blandt de arter med den største biomasse på jorden og kan endda ses fra rummet!andre levende organismer i et givent område. Den totale vægt af krills biomasse er omkring 500 millioner ton, hvilket er dobbelt så stort som den menneskelige biomasse.

 

3. Krills overlevelsesmekanisme

Med sådan en kæmpe biomasse er krill et eftersøgt måltid for hvaler, pingviner, fugle og fisk. Som beskyttelse flytter krill sig derfor i store sværme, som fungerer som en forsvarsmekanisme, der forvirrer rovdyret til ikke at kunne udvælge krillen som sit mål.

Herudover bruger krill ofte det meste af dagen i på dybt vand, hvor sandsynligheden for at møde rovdyr er mindre, og kommer først op til overfladen hen mod natten.

 

4. Krill ligger rigtig mange æg af gangen

Bestanden af krill overlever blandet andet ved, at hunkrill kan lægge op til 10.000 æg af gangen og nogle gange flere gange på en sæson, som varer fra januar til marts måned. Æggene lægges så tæt som muligt på havoverfladen, hvorefter den begynder at synke i omkring 10 dage, inden den udklækkes ved omkring 3000 meters dybde. Krills levetid er typisk mellem 6 til 10 år.

 

5. Krill er lavest i fødekæden

Krill er defineret som zooplankton, og lever primært af planteplankton. Om vinteren lever krill dog af alger, som vokser på undersiden af den antarktiske is. Krill kan faktisk overleve i lange perioder på op til 200 dage uden føde, og tilpasser sig ved at kunne skrumpe i størrelsen indtil de får føde igen.

Krill er helt i bunden af fødekæden, og da alle andre dyrearter omkring Antarktis enten spiser krill direkte eller lever af andre arter, som spiser krill, så er krill vital for bibeholdelsen af dyrelivet omkring Antarktis.

Vil du vide mere om mere om hvordan vores krill fanges og hvordan krill er den mest bæredygtige omega-3 kilde?

Læs mere

 

Relaterede artikler

Læs mere om omega-3, vitaminer og mineraler og hvad de betyder for netop din sundhed.

Omega-3
Vitaminer & Mineraler

 

Skrevet af Jacob Prange

Jeg er direktør for vipra | natural choices og samtidigt ansvarlig for udvikling af nye kosttilskud produkter. Har du spørgsmål, så skriv gerne til mig.