<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=910561802290319&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Josephine Felletoft - aug. 21, 2019

Smør eller olie til stegning? Hvad er sundest?

Smør, planteolie eller kokosolie? Vi danskere kan bedst lide at vores frikadeller er stegt på panden. Men er det lige meget hvilken fedttype vi bruger? Hvilken fedttype er den sundeste?

Ifølge nationale anbefalinger skal 25-40 % af vores daglige energiindtag komme fra fedt. Fedt giver kroppen energi i en koncentreret form, og ud over energi, leverer fedtstofferne essentielle fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer som kroppen har brug for (Nordic nutrition recommendations 2012., 2014).

Vi får dog forskellige former for fedt igennem kosten. Og en af de fedttyper vi indtager for meget af, er mættet fedt. Helt generelt kan man sige, at de typer fedt, der er flydende ved stuetemperatur, er sundere end dem, der er faste ved stuetemperatur.

Jo fastere fedtet er ved stuetemperatur, jo flere mættede fedtsyrer indeholder det. Og danskere får i gennemsnit næsten en halv gang så mange mættede fedtsyrer som anbefalet. Ved at indtage for meget mættet fedt, øger man risikoen for at udvikle livsstilssygdomme*.

Det kan være utrolig svært at tyde, ud fra varedeklarationen, hvilke fedtsyrer der er i fødevarerne vi køber. Et sted vi dog kan have kontrol over indtaget, er når vi steger vores mad. Er det bedst at bruge smør eller olie til stegning?

 

Planteolie er sundest

Smør eller olie til stegning? Hvad er sundest?

Hvis man alene ser på sundheden, er det generelt bedst at bruge planteolie. Det skyldes ikke, at der er mindre fedt i, olie består nemlig næsten udelukkende af fedt. Men fedtet i olien er i højere grad umættet end det vi finder i smør.

Der er dog ikke evidens for at sige, at der er forskel på sundheden af olivenolie, solsikkeolie og rapsolie. Alle har et højt indhold af umættede fedtsyrer, så rådet er at vælge dem, man synes smager bedst, og varier i olierne efter smag til eksempelvis stegning og dressinger.

 

Kokosolie er undtagelsen

Det er ikke alle planteolier som indeholder mere flerumættet fedt end mættet. Ser man på kokosolie, indeholder det lige så meget mættet fedt som i smør, det vil sige omkring 80 g pr. 100 g. fedt.

Når man er i køkkenet, skal man derfor vurdere kokosolie på linje med øvrige kilder til mættet fedt og således begrænse sit indtag.

 

Skal smørret droppes?

At planteolie generelt er sundere, betyder dog ikke at vi helt behøver at lægge smøren på hylden. Brug af smør i madlavning til f.eks. stegning af frikadeller eller bagning af småkager, kan nemlig bidrage til en øget sensorisk smagsoplevelse, og derudover må 10 % af vores samlede energiindtag på en dag komme fra mættet fedt.

Smør smager fantastisk, men anbefalingerne er at indtaget af mættet fedt skal begrænses. Et råd er at nyde de fødevarer, med et højt indhold af mættet fedt man ikke kan undvære, med måde.

 

Officielle anbefalinger

  • Skær ned på dit forbrug af mættet fedt.
  • Vælg planteolier, som for eksempel rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.
  • Skrab brødet eller undlad helt at bruge fedtstof.
  • Steg kød og grønsager i planteolie frem for smør, og smid stegefedtet væk.
  • Gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det viser vej til de fedtstoffer, der indeholder mindre mættet fedt.

 

Kilder

  • *altomkost.dk (Nadelmann Pedersen et al., 2015)
  • Nadelmann Pedersen, A., Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring, 2015. Danskernes kostvaner 2011-2013: hovedresultater.
  • DTU Fødevareinstituttet, Afdeling for Ernæring : [Eksp.] www.schultzboghandel.dk, Søborg.
  • Nordic nutrition recommendations 2012., 2014. . Nordic Council Of Ministe, Place of publication not identified.

Relaterede artikler

Vi har samlet nogle relaterede artikler du bør læse.

Kost & Sundhed
Mere sundhed
Vitaminer & Mineraler

 

Skrevet af Josephine Felletoft

UC Syddanmark, ernæring og sundhed. Web Content på sundhedsblog - artikelskrivning indenfor ernæring og sundhed, for vipra.dk.