<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=910561802290319&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Jacob Prange - feb. 16, 2020

Vitamin K2 - for din Knoglesundhed, Immunsystem & Muskelfunktion

Vitamin K2 er måske desværre et af de mest oversete vitaminer i Danmark, og det er ærgerligt for er en vigtig medspiller i at vedligeholde en god knoglesundhed. Du kan i nedenstående blive klogere på hvad det er, hvad det gør godt for, og hvem som har en øget risiko for at være i mangel på vitamin K2. 

 

Hvad er vitamin K2?

Hvad er vitamin K2?

Vitamin K2 er en af tre former for vitamin K, hvor de to øvrige er Vitamin K1 og K3.

Vitamin K2 er et essentielt fedtopløseligt vitamin, som er vitalt for kroppens knoglesundhed, da det transporterer calcium til knoglerne i stedet for ud i dine blodkar.

Vitamin K2 aktiverer to nøgleproteiner i kroppen – osteocalcin, som hjælper med at tilføre calcium til knoglerne, samt matrix Gla-protein (MGP), som hjælper med binde calcium i blodet og sikre at det ikke deponeres i kroppens blodkar. Vitamin K2 hjælper således til vedligeholdelsen af normale knogler.

 

Hvad er vitamin K2 godt for?

Sundhedsfordele ved Vitamin K2:

  • Vitamin K2 bidrager til blodets størkning
  • Vitamin K2 bidrager til vedligeholdelsen af normale knogler

 

Køb Vitamin K2 Nu

 

Hvad er forskellen på vitamin K2 fra MK-4 og MK-7?  

Vitamin K2 findes i forskellige former, hvor især MK-4 og MK-7 er de vigtigste for os. MK-4 optages fra kød, mælkeprodukter og æg, i mens MK-7 hovedsageligt findes i fermenterede madvarer såsom ost, yoghurt og natto sojabønner.  

Vitamin K2 MK-7 har en langt højere biologisk aktivitet og halveringstid i kroppen. MK-7 har en halveringstid på 72 timer, mens halveringstiden for MK-4 kun er omkring 1,5 time. Dette betyder at vitamin K2 fra MK-7 er aktivt i kroppen i længere tid end MK-4, og dermed har en bedre distribution og aktivering af proteinerne Osteocalcin og Matrix Gla, som henholdsvis hjælper med at tilføre calcium til knoglerne og binde overskydende calcium i blodet.  

Det daglige behov for MK-7 er således væsentligt lavere sammenlignet med MK-4 (omkring 90-120 mcg pr. dag af MK-7 mod 45.000 mcg tre gange om dagen for MK-4).

 

Hvilke fødevarer indeholder vitamin K2?  

Fødevarekilderne til vitamin K2 varierer alt efter, om de kommer fra MK-4 eller MK-7.  

MK-4 optages fra kød, mælkeprodukter og æg, i mens MK-7 hovedsageligt findes i fermenterede madvarer såsom ost, yoghurt og natto sojabønner.

 

Gode kilder til vitamin K2: 

  • Fermenterede nattobønner, 939 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Gåselever pate (Foie Gras), 370 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Okselever, 263 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Hårde oste, 76 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Svinekotelet, 75 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Mørkt kyllingekød, 60 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Bløde oste, 57 mcg vitamin K2 pr. 100 g
  • Æggeblomme, 32 mcg vitamin K2 pr. 100 g

 

Hvem har øget risiko for vitamin k2 mangel?

I modsætning til Vitamin A og D så ophobes Vitamin K2 ikke så lang tid i kroppen som andre fedtopløselige vitaminer, og kroppens depot af vitamin K2 er derfor relativt lille. Der vil derfor være en relativt større risiko for, at du er i mangel på vitamin K2, hvis du ikke regelmæssigt spiser fødevarer, som indeholder Vitamin K2.  

Hvis man kigger på ovenstående liste over gode kilder til vitamin K2, så kan man spørge sig selv hvor ofte ens kost består af fermenterede nattobønner, gåselever eller okselever.   

Det kan derfor give god mening at supplere sin kost med et kosttilskud, som indeholder Vitamin K2, for at sikre et tilstrækkeligt indtag.  

 

Symptomer og tegn på vitamin k2 mangel  

Symptomer og tegn på mangel af vitamin K2 kan være en øget tendens til blødning, samt at du har nemmere ved at få blå mærker, næseblod, kraftig menstruation og har svære ved at hele sår.  

Men ud over selve symptomerne kan det være svært at måle om, man er i mangel på vitamin K2, da der ikke findes en decideret test eller blodprøve for detDet vil dog kunne være nyttigt at få målt sit Matrix Gla proteinniveau, da Vitamin K2 aktiverer dette.

Uden tilstrækkeligt Vitamin K2 vil proteinet forblive inaktivt, hvilket kan måles i blodet. Selvom dette ikke er en decideret test af Vitamin K2, så kan det kunne give en indikation af om du er i underskud af vitamin K2.

 

Må gravide og ammende tage vitamin k2? 

Gravide og ammende må gerne tage vitamin K2 som et kosttilskud, da der ingen risiko er hverken foster eller det nyfødte barn. 

Vi anbefaler faktisk gravide at supplere med Vitamin K2da det hjælper med at transportere calcium ind i knoglerne på både den gravide og fosteret. Især i graviditetens 3. trimester er behovet størstp.g.a. fosterets knogleudvikling.

Køb Vitamin K2 Nu

 

Hvornår er det bedste tidspunkt at tage vitamin K2 på?  

I det at Vitamin K2 er et fedtopløseligt vitamin, optages det bedst sammen med et måltid mad, som indeholder fedt.

 

Relaterede artikler:

Vitaminer & Mineraler
Omega-3

 

Skrevet af Jacob Prange

Jeg er direktør for vipra | natural choices og samtidigt ansvarlig for udvikling af nye kosttilskud produkter. Har du spørgsmål, så skriv gerne til mig.